Hästfotografering – bästa tipsen!
Hästar är fantastiska djur och att lyckas fånga deras elegans och kraft på bild är något speciellt. Men inte alltid så lätt. Jag har fotat hästar så länge jag kan minnas, numera fotar jag många kunder med deras hästar och i sommar håller jag min första Workshop i Hästfoto. Mer info och anmälan HÄR
Men redan nu kan du läsa några av mina bästa tips för att få till bra hästbilder.
Ljuset gör bilden
Oavsett vad du fotar så är ljuset avgörande – och hästfoto är inget undantag. Går det att styra tiden för fotograferingen så bör du fota morgon, eftermiddag eller kväll. Då får du ett mjukare och finare ljus än om du fotar mitt på dagen.
Många tror att en molnig dag är en dålig dag för fotografering – men det är tvärtom! När det är molnigt har du fint, mjukt jus överallt. Du slipper hårda kontraster mellan ljusa och mörka delar i bilden.
Jag fotar i princip aldrig i direkt solljus, för det ljuset är väldigt hårt. Det kan få hästpälsen att glänsa fint, och har du solen rakt mot hästen och fotar den från sidan så kan det fungera och ge en häftig bild, men för det mesta ger det bara tråkiga skuggor och alldeles utfrätta delar av bilden.
Så om det är soligt letar jag alltid upp skugga att fota i. Så kallad öppen skugga där den öppna himlen ljussätter hästen, utan att solen lyser direkt på den.
Hitta en bra bakgrund
När det kommer till att hitta en fin bakgrund och miljö handlar det mycket om att hitta en lugn bakgrund utan störningar. Vacker natur fungerar ofta bra, eller en snygg tegel/stenvägg. Hitta gärna något som ramar in hästen också – som ett träd, en gren, en öppning i en stenmur, port eller liknande. Att ställa hästen på et väg ett ett bra trick. Vägen som slingrar sig bort in i bilden bakom hästen ger djup och suddigare bakgrund.
Försök undvika fula elstaket, soptunnor och dylikt när du tar hästfoton. Flytta på dig själv och/eller hästen för att hitta en bättre bakgrund. Ibland behöver man inte ens byta plats utan bara hitta rätt vinkel att fota ur.
Att fotografera i hagen
Det är ju smidigt att fota hästar i hagen eftersom de kan vara lösa och är trygga där. Men staketet är ju ofta ett problem. Men det kan fungera om man har en lummig eller lite större hage.
Försök hitta den plats i hagen där staketet syns minst. Stå gärna så långt från staketet som möjligt, eller försök hitta en vinkel där det blir mindre framträdande. Skulle du få med lite staket är det något som kan redigeras bort i efterhand.
Utrustning
Om du fotar med systemkamera så är det bra att ha ett teleobjektiv som gör att du kan komma nära hästen utan att behöva stå allt för nära. Det är svårt att fota en galopperande häst och stå nära. Därför kan det vara lite trixigt att fota hästar i rörelse med en mobilkamera, men det går. Allra enklast är dock att fota uppställda bilder med mobilen. Tänk dock på att mobilen har en så kallad vindvinkellins, vilket drar ut bilden. En häst är lång i både kropp och huvud och kan få konstiga proportioner om man fotar den snett framifrån och går nära till exempel huvudet. Dock har många mobilkameror så kallat porträttläge som kan motverka detta något.
Kamerans inställningar
Om du fotar med systemkamera, men inte vill sköta inställningarna manuellt, bör du fota i kamerans sportläge när du fotar hästar. Ofta symboliseras läget av en springande människa. Hästar är sällan helt stilla, även om de står på en och samma plats, och därför är det viktigt att inte ha för lång slutartid, då blir det nämligen rörelseoskärpa. Sportläget ger en kort slutartid och fryser rörelsen. Jag som fotar manuellt har alltid 1/500 som lägsta slutartid. Om det är en galopperande häst behöver jag gå upp på 1/800 eller kanske till och med ännu snabbare. Om du vill ha en suddig bakgrund bör du även använda dig av en så stor bländare som möjligt. Jag använder ofta bländare 1,8 och ser till att fokusera på hästens huvud. Det gör inget om rumpan är lite ur fokus, det viktiga är att huvud och ögon är skarpa.
Tänk på säkerheten
Det är aldrig värt att riskera att häst eller människa blir skadade för en bild. Säkerheten måste gå först. Det ska vara lugnt och tryggt och alla ska vara bekväma med situationen.
Ska jag fotografera en ryttare utan hjälm vill jag antingen att det är en mycket duktig ryttare som känner sin häst mycket väl. Eller så fotar jag enbart med hästen stillastående eller i mycket lugn skritt, och då ska det finnas en hästvan person (som känner hästen i fråga helst) som håller hästen i ett grimskaft (som jag redigerar bort sen) eller som står bara någon meter från hästen.
Bonustips!
Skaffa en så kallad fotogrimma som du kan ha på hästen när du fotar. Den är enkel att redigera bort och gör det möjligt att fota hästar som ser lösa ut på platser där man inte kan ha dem lösa.
Härifrån har jag köpt mina fotogrimmor: https://www.emmaemerelle.com/product/1089639/photo-rope-halter
För ännu mer hästfototips kan du läsa artiklarna från när jag blev intervjuad av Hippson HÄR.