Suddig bakgrund i dina bilder
En mjuk suddig bakgrund är ett fantastiskt sätt att framhäva personen i ett porträtt. Personen är skarp och bakgrunden luddig, suddig, blurrig – ja, vad du nu vill kalla det. Fokus blir tydligt på personen och inget stör i bakgrunden. Men hur får man då till den där suddiga bakgrunden? Jo, det ska jag berätta för dig! Det finns egentligen två parametrar för att få till den där suddiga bakgrunden:
Utrustning & inställningar samt Bakgrund & avstånd. Jag kommer att punkta upp det för att göra det tydligt.
Utrustning & inställningar
– BLÄNDARE. Suddig bakgrund åstadkommer du delvis genom att ha ett kort skärpedjup i bilden. Stor bländare ger kort skärpedjup. Alltså, ju större bländare du ställer in på din kamera desto suddigare blir bakgrunden. Stor bländare är det samma som ett lågt tal. Till exempel är 1.8 en stor bländare, medans 16 är en liten bländare. Vilken bländare just du kan ställa in på styrs av vilket objektiv du har. Olika objektiv har olika största bländare. Eftersom jag är en fotograf som älskar just suddiga bakgrunder så prioriterar jag stor bländare när jag köper objektiv. Jag har nästan alltid bländare 1.8 närjag fotar utomhus, den ger ett kort skärpedjup.
Vill dy lära dig mer om hur bländare fungerar kan du klicka HÄR.
– TELEOBJEKTIV. Ett längre teleobjektiv ger intryck av en suddigare bakgrund än ett kortare normal- eller vidvinkelobjektiv. Har du ett zoomobjektiv kan du testa att backa bakåt och zooma in istället och se hur det påverkar din bakgrund. Jag fotar helst med ett fast 135 mm-objektiv. Det ger en snygg suddig bakgrund och den ”look” jag gillar på mina bilder. Jag skulle kunna ha ett ännu längre objektiv, och få ännu suddigare bilder, men då tycker jag att det är svårt att kommunicera med den jag fotar. Alltså, om du har samma bländartal (tex 1.8) intällt på ett 50 mm och ett 200 mm objektiv, kommer det som är 200 mm ge bilder med suddigare bakgrund.
Bakgrund & avstånd
(Se den illustrativa bilden här intill)
– KAMERA-MODELL. Ju närmare du är den du fotar, desto suddigare blir bakgrunden. Så om du först tar en bild på en person i helfigur och sen går närmare/zoomar och tar en närbild. Då kommer bakgrunden att vara mycket suddigare på närbilden än på helfigursbilden, om du i övrigt har samma inställningar och utrustning.
– MODELL-BAKGRUND. Ju längre avstånd det är mellan modellen och bakgrunden, desto suddigare blir bakgrunden. Så flytta modellen långt från bakgrunden för att få den suddig (tex är en väg/stig väldigt bra att fota porträtt på, då blir det mycket luft bakom modellen och långt till bakgrunden).
– KAMERA-MODELL-BAKGRUND. Om du vill ha riktigt suddig bakgrund måste avståndet mellan modell och bakgrund vara längre än det mellan modell och kamera. Ju större skillnaden är på dessa avstånd (alltså ju kortare det är mellan kamera-modell och ju längre det är mellan modell-bakgrund) desto suddigare kommer bakgrunden att bli. Titta på bilderna med kvinnan i guldbruna klänningen. Jag har samma inställningar och utrustning på bägge bilder, men på bilden där jag gått närmare och fotat henne i halvfigur är bakgrunden ännu suddigare än på bilden där jag fotat henne i helfigur på längre avstånd.
SUMMA KARDEMUMMA:
Allra suddigast bakgrund får du med en stor bländare, teleobjektiv, (max inzoomat på zoomobjetiv), vara så nära modellen som möjligt samt ha så långt som möjligt mellan modell och bakgrund.
PS. Givetvis kan även suddig bakgrund förstärkas av bildbehandling i ett redigeringsprogram. Men denna artikel handlar om hur det får det direkt i kameran.